Які батареї використовує Tesla у своїх електромобілях?


Компанія має досить диверсифіковану стратегію щодо формату комірки, катодної хімії та постачальників.

Tesla є найбільшим у світі виробником електромобілів, і багатьом цікаво, які батареї використовує компанія. Чи є секретний тип батареї, який дозволяє досягти успіху?


Що ж, якщо ми подивимося на майже 20 років Tesla, здається, що секрет не в конкретній батареї, а в підході – дуже прагматичному, гнучкому, налаштованому на постійну еволюцію, адаптацію та пошук можливостей.


Форм-фактор батареї



Коли компанія починала свій шлях з оригінальним родстером Tesla, не було багато типів літій-іонних акумуляторів на вибір. Tesla просто вирішила використовувати циліндричні батареї типу 18650 (нещодавно названі 1865), призначені для загального призначення (трохи адаптовані до електромобілів).


Ними було важко користуватися через велику кількість малих елементів (низька ємність) в акумуляторній батареї (кілька тисяч), але вони були доступні з незмінною якістю та у великому обсязі. Завдяки видатній техніці керування електрикою та теплом (рідинне охолодження) Tesla пішла прагматичним шляхом (деякі інші компанії в той час почали використовувати нові типи мішків або призматичних елементів).


Комірки типу 1865 використовувалися в Roadster і Model S/Model X (включаючи оновлені). Основним постачальником цих елементів для Tesla є Panasonic (з Японії).


Пізніше Tesla зрозумів, що було б краще мати більший елемент батареї (більша ємність на елемент і менша кількість елементів), оптимізований для електромобілів. Ось як циліндричний елемент типу 2170 вийшов на ринок у великих обсягах для Tesla Model 3/Tesla Model Y, а також для продуктів зберігання енергії.


Тип 2170 спочатку вироблявся компанією Panasonic на заводі Tesla Gigafactory 1 у Неваді (зараз приблизно 38-39 ГВт-год/рік). Останніми роками LG Energy Solution компанії LG Chem також стала постачальником таких елементів для Tesla - виробляючи їх у Китаї, переважно для заводу Tesla Giga Shanghai.


Цього року на ринок вийшов найновіший і наразі найбільший формат циліндричних комірок типу 4680. Ячейка фізично в 5 разів більша за тип 2170, що дозволяє проводити подальшу оптимізацію системи та впровадження деяких нових технологій. Однак розмір і нові рішення ускладнюють його виробництво. Ось чому Tesla розпочала власну розробку та виробництво в Каліфорнії та Техасі та заохочує постачальників, зокрема Panasonic, прискорити свої зусилля.


Це три типи циліндричних елементів, які використовує Tesla в своїх електромобілях, але є четвертий тип - призматичний, для батарей LFP, що поставляється CATL. Станом на 1 квартал 2022 року майже половина всіх автомобілів Tesla була оснащена призматичними акумуляторами LFP. Це ще один яскравий приклад прагматичного пристосування до ринкового попиту, оскільки призматичні батареї LFP є основою менш дорогих моделей Tesla початкового рівня.


Типи елементів батареї Tesla:


Тип 1865 (діаметр 18 мм, висота 65 мм)

використання: Roadster (оригінал), Model S, Model X


Тип 2170 (діаметр 21 мм, висота 70 мм).

використання: Model 3, Model Y


Тип 4680 (46 мм у діаметрі та 80 мм у висоту)

використовує: Model Y Made-in-Texas (у майбутньому також Model Y з Німеччини та нові моделі) призматичний

використання: початкового рівня Model 3 і Model Y.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!