Невже електромобілі - лжепророки у боротьбі за найкращий світ?


У неділю виконавчий директор Tesla Ілон Маск привітав шанхайську "гігафабрику" компанії: "Вітаємо Giga Shanghai з випуском мільйонного автомобіля! Загалом Tesla вироблено понад 3 мільйони авто".


Продаж електромобілів зростає в основному в Китаї, Європі та США, і, за помірними оцінками Міжнародного енергетичного агентства, до 2030 року на дорогах буде близько 135 мільйонів електромобілів. Міжнародне агентство із відновлюваних джерел енергії прогнозує 200 мільйонів пасажирських електромобілів.


Це, звичайно, невеликий відсоток від нинішнього світового дорожнього парку, що налічує близько 1,4 мільярда легкових та комерційних автомобілів, але електрокари проголосили революцією. Рятувальниками від залежності людства від бензину та воїнами у боротьбі за більш стійкий світ. Федеральні департаменти зазначали, що вони можуть значно покращити здоров’я населення та зменшити екологічні збитки. Фінансові спостерігачі охрестили електромобілі наступним кордоном неймовірних можливостей та прибутку. Бути поміченим в одному з них є найвищим символом статусу, що означає, що ви дбаєте про світ і про те, що світ думає про вас.


Було дано обіцянки, виділено мільярди доларів від титанів автопромисловості та запущено десятки стартапів з метою заробити ще мільярди. Здається, що повсюдне використання електромобілів майже неминуче. Але в міру того, як ми рухаємося до цього майбутнього, важливо враховувати наслідки, які неодмінно будуть, і чи варто так сліпо покладатися на електромобілі.


Комітет зі зміни клімату Великобританії опублікував звіт, в якому назвав виробництво електрокарів надто складним бізнесом, особливо з огляду на їхню позицію, що електромобілі мають замінити весь наземний транспорт із двигуном внутрішнього згоряння та повну відсутність інтересу до альтернатив.


Голова Музею природознавства професор Річард Херрінгтон разом із іншими експертами вказує на масштаби проблеми створення такої кількості електромобілів. За їх підрахунками, навіть за наявності найефективніших акумуляторів, повна електрифікація автопарку Великобританії до 2035 року вимагатиме набагато більшого видобутку корисних копалин, ніж зараз.


Вплив на весь світ: якщо цей аналіз екстраполювати на прогнозовану в даний час оцінку в два мільярди автомобілів по всьому світу, щорічне виробництво неодиму і диспрозія має збільшитися на 70%, виробництво міді вдвічі, а кобальту більш ніж вдвічі. Потрібно збільшити видобуток корисних копалин щонайменше в три з половиною рази за весь період з цього моменту до 2050 року, щоб задовольнити попит.


Також знадобиться чимало електроенергії, щоб побудувати ці автомобілі. Витрати на електроенергію для виробництва кобальту оцінюються в 7000-8000 кВт-год ​​на кожну тонну виробленого металу, а для міді - 9000 кВт-год/т Для рідкісноземельних елементів споживання становить не менше 3350 кВт-год. 5 млн. автомобілів для британського парку потрібно 22,5 ТВт-год електроенергії, що становить 6% від поточного річного споживання усієї Великобританії. Що стосується всього світу, потреба в енергії для видобутку та обробки металів, що екстраполюється на 2 мільярди таких автомобілів, майже в 4 рази перевищує річний обсяг виробництва електроенергії.


І, звичайно, не варто забувати про електрику, необхідну для живлення всіх цих електрокарів. Будівництво вітряних електростанцій для генерації такої кількості енергії вимагатиме величезної кількості міді та диспрозію, а будівництво сонячних ферм - ще чистішого кремнію, індія, телуру, галію.


Невідкладна необхідність скоротити викиди CO2 для забезпечення майбутнього нашої планети є очевидною, але природні ресурси мають величезне значення не тільки для виробництва екологічно чистих технологій, таких як електромобілі, а й для підтримки їх зарядженими. Ми повинні припинити говорити про те, як нас врятують електромобілі; для їх виготовлення потрібно дуже багато ресурсів, при виробництві виділяється безліч вуглецю. Вся ця мідь, літій, нікель, алюміній і сталь повинні звідкись узятися. Ми повинні витягнути людей з машин. Потрібно зробити так, щоб людям стало простіше користуватися електробайками та вантажними велосипедами, транзитними перевезеннями та взагалі ходити пішки.

- зазначає професор Херрінгтон


Автомобілі необхідні лише для деяких сегментів суспільства - люди не мають права будувати дво- та тритонні коробки з електроприводом, що переміщує лише одну людину на кілька миль. Людство має обирати альтернативи, які використовують менше ресурсів і роблять це ефективніше. Електромобілі, безперечно, перевершують своїх бензинових побратимів з погляду на навколишнє середовище, але вони нас не врятують.


Це не історія про Ілона Маска чи Теслу, чи висловлювання протилежної думки про те, що «нафта насправді хороша». Ми підтримуємо електрокари в їхньому прагненні зайняти лідируючі позиції на ринку автомобілів. Але з погляду антропогенного середовища немає жодних функціональних відмінностей між електромобілем та автомобілем із бензиновим двигуном.


Автомобілі, як би вони не приводилися в дію, є екологічними катастрофами, вони розривають зв’язки суспільства та створюють інфраструктуру залежності, яка так само згубна з фінансової точки зору для нашої країни, як і небезпечна для кожного з нас окремо. Щоб побудувати більш стійке майбутнє та кращий світ для людства, нам необхідно вирішити корінні проблеми, які привели нас туди, де ми так небезпечно перебуваємо сьогодні.


Джерело: Інтернет-портал PaySpace Magazine

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!