"АВАРІЙКА" ТА ШТРАФИ ЗА ЇЇ НЕВИКОРИСТАННЯ


Ми звикли використовувати "аварійку", щоб сказати "Спасибі" або "Вибач", але потрібно пам'ятати, що є також чіткий перелік ситуацій, коли водій повинен включати аварійну світлову сигналізацію.


Аварійна світлова сигналізація є попереджувальним сигналом. Головне її завдання - попередити чи привернути увагу інших учасників дорожнього руху. Вона відіграє важливу роль у забезпеченні безпеки руху.


Давайте розберемо, а точніше згадаємо, коли необхідно обов'язково включати “аварійку”, а цьому нам допоможуть ПДР розділ 9.


Аварійну світлову сигналізацію необхідно обов'язково використати:


1. у разі вимушеної зупинки на дорозі;

2. у разі зупинки на вимогу поліцейського;

3. внаслідок засліплення водія світлом фар;

4. на механічному транспортному засобі, що рухається з технічними несправностями, якщо такий рух не заборонено цими Правилами;

5. на механічному транспортному засобі, що буксирується;

6. на механічному транспортному засобі, позначеному розпізнавальним знаком "Діти", що перевозить організовану групу дітей під час їх посадки або висадки;

7. на всіх механічних транспортних засобах колони під час їхньої зупинки на дорозі;

8. у разі скоєння дорожньо-транспортної пригоди (ДТП).


Таким чином, можна помітити, що аварійну світлову сигналізацію завжди потрібно включати, коли на дорозі є небезпека. У той же час, іноді небезпека на дорозі може бути досить серйозною і в такому разі, на додаток до аварійки, потрібно виставляти знак аварійної зупинки або миготливий червоний ліхтар. Відповідно до ПДР, подібні маніпуляції слід робити у двох випадках:


1. при ДТП

2. при вимушеній зупинці, якщо видимість хоча б в один бік дороги не перевищує 100 м


А що робити, якщо вона не працює? У такій ситуації "аварійку" можна замінити знаком аварійної зупинки. Відповідно до ПДР подібну заміну можна зробити лише у трьох випадках:


• на механічному транспортному засобі, що рухається з технічними несправностями, якщо такий рух не заборонено цими Правилами;

• на механічному транспортному засобі, що буксирується;

• на механічному транспортному засобі, позначеному розпізнавальним знаком "Діти", що перевозить організовану групу дітей під час їх посадки або висадки;


Порушення правил користування аварійною світловою сигналізацією передбачає адміністративну відповідальність у вигляді запобігання або штрафу 425 грн. (ч.2 ст.122, ст.125 КУпАП). Якщо ж порушення спричинило створення аварійної обстановки, то водій може отримати або 680 грн. штрафу або позбутися посвідчення водія на строк від шести місяців до одного року.


Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!